Programma en Opties
Boerderij bezoek
Elke dag genieten we van wat er groeit en bloeit. Elke dag zijn we in de buitenlucht met planten en dieren. En toch is het elke dag anders op de boerderij. Geen 8 tot 5 mentaliteit, maar pas stoppen met je werk als de dieren tevreden zijn in de wei. Elke dag vind je wel adviseurs en/of andere erfbetreders op een boerderij.
Wat is er allemaal te doen op de boerderij en wat zou ik er mee kunnen doen?
We hebben een gezinsbedrijf. We houden melkkoeien en tevens telen we gras, snijmais, tarwe, gerst, suikerbieten en aardappelen. We hebben een gemengd melkvee- en akkerbouwbedrijf. Er vindt huisverkoop van aardappelen plaats. Daarnaast kan men ook verse melk kopen, een koe adopteren en koe-knuffel-arrangementen komen doen.
Ook het Boeren Blote Voetenpad is een unieke beleving om kinderen èn volwassenen te leren wat, hoeveel en waarom een koe iets eet. Het proces van gras tot melkglas komt helemaal aan bod. Tevens is Landbouwbedrijf Vanhommerig aangesloten bij Boerderij Educatie Limburg, waardoor het vanzelfsprekend is dat de kinderen spelenderwijs leren en beleven. Het lesprogramma wordt van te voren afgestemd met de schooljuf/meester, zodat alle leerdoelstellen gerealiseerd worden.
Alle programma’s kunnen specifiek voor uw klas aangepast worden. Het onderstaande geeft onder andere aan wat mogelijk is, echter de definitieve invulling is uiteraard afhankelijk van de leeftijd en opleidingsniveau van uw schoolklas. Datum en tijdstip graag in onderling overleg. U kunt Kristel Vanhommerig-Dullens bereiken voor meer informatie en/of reserveringen via telefoonnummer +31 (0)6 209 749 27.
Tevens kunt u de onderstaande programma’s ook terugvinden op de Facebookpagina: Loei goed Zuid-Limburg.
Ons aanbod voor Beroepsoriëntatie gaat verder dan alleen de boerderij. Immers wat wij boeren doen zijn gewoon de basisbeginselen van het leven. Zorgdragen voor een gezonde, duurzame en hopelijk lang levende planten en dieren. Vele aspecten die u bij ons aantreft zijn vergelijkbaar met of hebben een relatie met andere (zorg)sectoren.
Bij elk boerderijbezoek is er een interactieve rondleiding en aandacht voor:
Programma
• Kalfjes vanaf dag 0 tot en met 3 weken (kraamafdeling)
• Kalfjes van 3 weken tot en met een half jaar (peuter-kleuterschool)
• Pinken (pubertijd)
• Melkkoeien en de melkstal
• Hooiberg (om ook op te spelen)
• Gras- en maissilo (wintervoorraden) en het overige eten van de koe
Alle onderstaande opties hebben een bezoekduur van 2 uur.
optie 1
Van gras tot melkglas en verder
Elke dag eten en drinken we. Maar wat is er nodig om een gezonde maaltijd voor de melkkoe te maken? Wat eet een koe? Hoeveel magen heeft een koe? Hoe veel slaapt een koe? En hoe kan de koe van al dat lekkere eten melk maken? Wat is en hoe weet ik de melksamenstelling? Is melk goed voor elk? En wat kunnen we allemaal van melk maken? We gaan samen met u en de kinderen boter maken. Op deze manier krijgen de kinderen inzicht in diverse productieprocessen.
optie 2
Koesignalen - Praten met dieren
Als u een huisdier heeft, dan weet u vast en zeker wanneer uw hond of kat zich lekker voelt. Maar hoe zie ik dat en hoe weet ik of een dier gezond en tevreden is? Welke signalen geeft iemand? En wat kan ik er mee? Leren kijken en begrijpen moeten we allemaal een keer. Onafhankelijk in welke sector of branche. Tijdens deze beroepsoriëntatie zullen we koeien en kalfjes in groepen observeren en leren welke signalen een dier kan geven. En het belangrijkste is om te weten hoe hierop in te spelen.
optie 3
Boeren Blote Voetenpad
Wat eet en geeft een koe? Waar komt het eten vandaan en hoe wordt het gemaakt? Wat zijn de verschillen tussen: vers gras, hooi en luzerne? Welke processen komen aan bod om het rantsoen/maaltijd klaar te maken?
Er wordt speciaal voor uw klas een Boeren Blote Voetenpad gemaakt om te ervaren hoe voedsel voor de koe voelt in haar magen. We kunnen voor alle melkkoeien exact hetzelfde eten geven, maar niet iedereen is hetzelfde. Vandaar dat je moet kijk naar hoe de koe al dat eten verteert. Wat gaat erin en wat gaat eruit? Zijn alle processen goed op elkaar afgestemd en waar kunnen we nog bijsturen?
optie 4
Boerenlunch
De schoolklas neemt de lunch mee en deze zullen we op de voergang - bij de melkkoeien - eten. Tijdens het eten bespreken we waar ons voedsel vandaan komt.
Wat eet ik? En wat kost het om het voedsel (in ons geval melk) te maken en wat heb ik betaald in de winkel?
Wat is je Foodprint? De bewustwording dat de wereld van iedereen is en dat we zuinig moeten zijn op deze wereld.
Aansluitend aan de lunch is er een boerderijbezoek. Wilt uw school(klas) gebruik maken van het Nationaal Schoolontbijt (www.schoolontbijt.nl)? Ook dat kan uiteraard bij ons in de koeienstal genuttigd worden.
optie 5
De gezondheidszorg
Zowel mensen dan wel dieren kunnen helaas ziek worden. Maar wat kun je doen om dit te voorkomen? Wat is biest? En wanneer is deze biest goed? Welke preventieve maatregelen zijn er en welke curatieve maatregelen zijn er soms nodig? Welke infectieziektes kunnen een rol spelen bij een kalf? Welke overeenkomsten zijn er wel en niet tussen een dier en mens? En wat zijn zoönosen? Welke ouderdomsverschijnselen zie ik bij de koe? Hoe kunnen we helpen? Kun je je verplaatsen in een ander (dier) en kijken naar de mogelijkheden? Oplossingsgericht en/of omgekeerd denken zijn hierbij de sleutelwoorden.
optie 6
Adopteer een kalf
Dit is UNIEK en hartstikke leuk om naar een boerderijbezoek toe te leven. Uw klas gaat namelijk een kalf voor 1 schooljaar adopteren! U(w klas) kiest een naam voor het kalf en krijgt het adoptieovereenkomst en geboortebewijs (paspoort) van het kalf. Er komen op twee afgesproken momenten een kwartier LIVE uitzendingen via het Digibord en/of tablet. Uw klas kan dus live op school uw kalf op het Digibord zien en tegelijkertijd vragen stellen aan boerin Kristel. (Van te voren zal even getest moeten worden of het eea werkt.) De schooljuf/meester kan zelf de onderwerpen aandragen welke behandeld mogen worden.
Boerin Kristel kan eventueel ook de school van te voren van lesinformatie voorzien. Naast deze twee contactmomenten via het Digibord, wordt er op een ander moment een foto/filmopname van hun kalf aan de schoolklas gemaild. Inclusief voorbereidingen/verstrekken van informatie duurt deze optie ook 2 uur voor de boerin. Aansluitend op deze optie kan gekozen worden voor één van de bovenstaande opties waardoor de boerderijbezoek echt een belevenis daar naar toe zal zijn!